pridruzite nam se na Facebook-u

7. dani beba, djece i trudnica

Mama & Beba

prosirite SuperBaby zajednicu

fotkashop cool mozaik slike

sendvic - kakav ti volis

digitalije - edukativno i informativno o modernim tehnologijama

naslovnice.com

superbaby.org logoheader

Privatne porukePrivatne poruke

Kako je starije dijete prihvatilo bebu?

Započni novu temu   Odgovori na temu   pregled prilagodjen isprintu na papir    SuperBaby forum : Razno o bebama
 Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka

pino

PostPostano: čet tra 17, 2008 6:17 pm    Naslov: Kako je starije dijete prihvatilo bebu? Citiraj i odgovori

Mame s dvoje djece - imate li problema sa starijim djetetom i s prihvacanjem prinove?

Nina (skoro 20 mjeseci) je super prihvatila bebicu. Prvo ju je u rodilistu totalno ignorirala, ali onda je malo po malo prihvatila da tu postoji jos netko. Prije tri dana ju je dosla podragati i cak joj je i dala pusu i to sve spontano. Zna doci do njezine kosare i prica joj nesto na svojem nerazumljivom jeziku. Love

Jedino kad pokazuje ljubomoru je kad je ona umorna ili pospana, a TATA se bavi s bebicom - nosi ju ili joj mijenja pelenu - e onda pocinje vriska i plac! Zaleti se do tate tuleci i zagrli mu nogu ili pruza rukice prema njemu da i nju nosi Very Happy Ako se ja bavim s bebom, to ju uopce ne dira, ali TATA je njezino vlasnistvo.

Inace smo joj bili kupili lutku-bebu u kompletu s kolicima kao da ima vlastitu bebu i da nas moze oponasati. Je da joj se svidja kao igracka, ali nije da nas oponasa. Mozda je jos rano.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku  

jana4

Ime i prezime: Jana4

PostPostano: pet tra 18, 2008 8:29 am    Naslov: Re: Kako je starije dijete prihvatilo bebu? Citiraj i odgovori

pino je napisao/la:

Inace smo joj bili kupili lutku-bebu u kompletu s kolicima kao da ima vlastitu bebu i da nas moze oponasati. Je da joj se svidja kao igracka, ali nije da nas oponasa. Mozda je jos rano.

Mi smo isto Teni kupili lutku, 3 mj prije nego sam rodila i sad ona tu svoju bebu hrani, pazi, daje joj dudu....

Kod nas je razlika 17,5mj, skoro ista kao kod vas.

Mogu reći da uopće nije nimalo ljubomorna, mislim da je to zato jer smo ju uključili u sve što radimo s Teom, tako da i ona u svemu sudjeluje pa se ne osjeća zapostavljeno ( a možda je takvo dijete),

Isto tako kad Teo zaplače odmah počinje tražiti njegovu dudu i govori "beba ne pakati",

kad smo vani u šetnji, dok netko dođe do nas da vidi Tea ona se onako čvrsto drži za kolica i ne pušta se, da joj ga netko ne uzme! Smile

Teo, 08.03.2008.
Uskoro stiže Tomo ! ! ! ! Love
[Vrh]

mel

Ime i prezime: mel

PostPostano: ned tra 20, 2008 1:08 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Kod nas je razlika izmedju Elene i Gregora skoro pa 4 godine, odnosno Elena ce krajem mjeseca navrsiti 4 godine!
Mi smo ju dosta pripremali na dolazak bebe, iako je htjela sestru (dvije po mogucnosti), eto jako je zadovoljna i sa bratom Love
Stslno ga mazi, prica mu, cak kad sjedne na trosjed dam joj da ga drzi u krilu i jako je sretna, nema znakova ljubomore Cool

Jedino sto ju muci i jako je zalosna je to sto sam ja stalno po trosjedu, odnosno ne idem s njom van, ne idem s njom i tatom u setnju, u ducan... pa sad ju tata uspavljuje ... tu imamo male krize ali da se izdrzati!
Dtalno joj pricam da jos malo pa cu se dovoljno odmoriti pa cemo opet skupa u setnje i van ...!
I meni je tesko bog toga..., a i Gregor je bas zahtjevna beba pa je stalno sa mnom, MM ga cesto presvlaci i moja mama isto, pa ja malo onda uskocim i procitam joj koju pricu... ili se mazimo...!
Ma ovo je definitivno period prilagodbe i njoj i nama, pa se nadam da cemo se nekako dovesti u neki red i rutinu Cool

Pliska

PostPostano: sri tra 23, 2008 1:56 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Ja sam se bojala ljubomornih ispada jer je Daniel ipak skoro 8 godina bio jedinac. Jako je želio brata i pratio je trudnoću od prvog dana, zajedno smo kupovali sve za bebu i nikada se nije žalio. Kad smo ga nazvali iz rađaone i javili mu da je dobio brata njegovoj sreći nije bilo kraja. On je bio u oblacima. Drugi dan nas je došao vidjeti u bolnicu i on se doslovno rastopio. To je bila ljubav na prvi pogled. Sada sam ja ljubomorna jer mene gotovo da ne doživljava Tongue . Ujutro se odmah prikelji uz brata, ljubi ga, mazi, priča mu, a ja kao da nisam tamo. Moram ga moliti i podsjetiti da i meni da pusu. Kad dođe iz škole niti me ne pozdravi već odmah pita "gdje mi je brat?" . Ako manuel zakmeči odmah ga diže, a Manuel kao da kuži tko ga je to uzeo iz kolica/krevetića pa ponosno digne glavicu i odmah zašuti.

Ma to je ljubav za koju se stvarno nisam mogla nadati.

Danas ga je smirivao dok sam ja u kupatilu prala cicu (uobičajena rutina) tako što ga je primio u ruke i govorio mu: " Evo mali brat, stiže teta cica! Nemoj plakati mali brat. Teta cica stiže. Gladuš moj maleni..." Tepa mu više nego mi Smile

Manuel 21/03/08
[Vrh]

pino

PostPostano: sri tra 23, 2008 6:10 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

joj rastopim se kad cujem vase price... Love
[Vrh]

Pliska

PostPostano: ned tra 27, 2008 9:52 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Ja se topim svaki out kad ih vidim zajedno Love

Jučer mi je vikao da kako mogu dati Manuelu dudu nakon što je on u kolicima ležao na njoj i puna je bakterija! Rolleyes

Manuel 21/03/08
[Vrh]

kerida

PostPostano: pet svi 02, 2008 1:58 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

ajme Pliska, tvoji su dečki stvarno za poželjeti.

Iva je za sad ok, nije bilo nekih izljeva ljubavi, ali znakova naklonosti je.
Stalno mu donosi igračke,crta crteže, uvijek želi staviti na kauč dekicu na kojoj ga presvlačim, popodnevno spavanje "obavlja" sa njim.
Sve u svemu zadovoljni smo, kako se ja osjećam stvarno dobro jučer i danas smo odvojile vrijeme samo za nas, pa dok nam je još baka tu i pazi na Jakova, mi same odemo nekuda i to joj stvarno paše, odmah se vidi promjena.

http://public.fotki.com/kerido/
[Vrh]

bobaibeba

PostPostano: pon lip 23, 2008 3:55 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Evo,između mojih je 2,5 godine razlike i baš sam se bojala kako će to biti jer je Grga stvarno velika mamina maza i još cici ali to je za nevjerovati koliko nježnosti i ljubavi pokazuje prema svojoj seki.Danas kad se plakala i svašta smo probali a on veli pa mama daj joj ciku pa neće plakati,ja sam se skoro rasplakala jer znam koliko mu cika znači a on je tako nesebično nudi svojoj seki Love

magaly

PostPostano: sri srp 02, 2008 8:16 am    Naslov: Citiraj i odgovori

moj najmanji je četvrto dijete i kod moje djece nema ljubomore,
najstariji ima 11 godina, onda idu redom 9, 4, super su malenog prihvatili....obožavaju ga Very Happy

kikka

PostPostano: uto lip 09, 2009 8:25 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

djeca su blago...

Zadnja promjena: kikka; uto lip 09, 2009 8:27 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku   Blog

kikka

PostPostano: uto lip 09, 2009 8:26 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

hay..mi smo prvog napravili kao od šale i bio je naš mali svijet. kada su prošlle 4g.poželjeli smo još djece..no ispalo je da ne ide po naruđbi..dok sam ja oplakala svaki mjesec...i muža tjerala na svakojake preglede...pila koje kakve čajeve....ništa.....i kad sam zahvalila Bogu na onome što imam...da netko nema ni jedno i da ispadam možda sebična.....nakon 10 god.ja sam ostala trudna!!!!rodila još jednog sinčiča....

moj stariji sin ga obožava!!!..a bojala sam se ljubomore.... ali evo..za sadaje sve 5.....petar ima 8 i pol mj......frane 10g.

Pliska

PostPostano: sri lip 10, 2009 7:14 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Baš sam mislila podignuti temu da vidimo kakva je sada situacija kad naše bebe više nisu mirni smotuljci već hodajuće nemani Very Happy

Kod nas ljubav i dalje frca na veliko. Bude tu i svađe jer Manuel hoće stalno dirati sve što je Danielovo, a ovaj se ljuti. Dao mu je dosta igračaka ali neke su i opasne pa mu ne da. Malac čim vidi otvorena vrata od D.sobe, ubaci šprint Smile

Daniel je inaće škrt (oduvijek i prema svima) tako da nas ponekad iznenadi što ponudi brata nečime, ali to bude rijetko. Većinom uzme npr.sladoled i ode jest gdje ga ovaj neće vidjeti Rolleyes Manuel s druge strane, nema nimalo škrtosti u sebi i sve daje bratu (i nama). Ne ljuti se kad mu Daniel uzme bocu nego mu još poslije sam nudi, ne vrišti kad mu sjedne u kojica nego mu se nasmije...

Najveći gušt mi je kad se ganjaju po kući i smiju se do plača. Srce mi se napuni kad ih čujem Love

U petak je D.spavao kod mojih i drugi dan je rekao da mu je falilo maženje sa Manuelom prije spavanja. Kaže da je tako mekani i mirišljavi Love

Manuel 21/03/08
[Vrh]

Djenka

PostPostano: sri lip 10, 2009 7:47 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Mala je i dalje divna, divna prema malom, dodaje mu svašta, daje pola svog peciva, obavezno dobiva pusu i veliki, topli zagrljaj kad se vide nakon vrtića.
Nikola je kao manji bio dosta grub prema njoj, grizao ju, čupao, ne iz potrebe, nego je jednostavno bio nesvjestan da to boli... sad je prestao. Doduše i dalje kad želi pomaziti seku po glavi joj opali dva tri žešća šamara... nikako da shvati kojom jačinom se spušta ruka.
Ali bar ne grize više, kao nekad umjesto puse.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku [Skriveno] Blog Posjeti Web stranice

maksi

PostPostano: sub lip 13, 2009 11:49 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Kod nas je stariji braco doslovno stariji 4 minute. Smile Smile
E sada Noa je dobrica i ne zna se obraniti. Barem nije do sada. Borna mu je kao mlađi Smile i vragolast sve uzimao i onda crta.. Brži je, hoda pa mu pobjegne. E sada se Noa počeo braniti. Kad mu Borna pokuša nešto uzeti ovaj ga ugrize. Nope
Ali zato mu ni Borna ne ostane dužan. Dođe mu iza leđa pa ga čupa. I to pošteno. Nope
A na kraju ne mogu jedan bez drugoga. Love Navečer spremim jednog u krevet i taj viče dok ne donesem i drugog. Onda par minuta smijeha. Ujutro kada se probude i ugledaju to je neopisivo veselje i sreća. Love

mare

PostPostano: pon lip 15, 2009 11:21 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

magdalena i iva obožavaju niku;preslatke su kad mu "guguću" i tepaju...
njih dvije se čas vole čas tuku-čak se znaju i čupati, pa kud prije!?!?!?!?!
tu i tamo niko dobije i od ive -nekad štapić ili keks, a nekad igračku u oko... Nope (naravno ja stojim pokraj i iz "visine" i gledam, reagiram kad postane ozbilnjo)
ljubomorni su ja mislim svi na svakog,(osim MM na mene Smile )
nekad ju pokazuju nezadovoljstvom, a nekad mama kuži da se netko želi maziti...
megi je doduše jako rijetko na "brajna"(niko, ima sto nadimaka), možda dva,tri puta je rekla mama nemoj uzeti bracu,ali je jako sretna kada ona prije dobije pažnju naravno.. i onda ide njemu govoriti- nemoj maleni plakati,sad će doći mama Love
ma sve su si međusobno zanimljiviji kako rastu...

Saint Saint Saint
http://picasaweb.google.hr/slike.mare
[Vrh]

mare

PostPostano: pon lip 15, 2009 11:23 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

maksi-tvoji mi se čine tak slatki!
ne mogu zamisliti dvoje istih
(po dobi) kako oni na to...baš kao da uvijek imaju najboljeg frenda kraj sebe...

Saint Saint Saint
http://picasaweb.google.hr/slike.mare
[Vrh]

maksi

PostPostano: pon lip 15, 2009 11:28 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Moje nevečer uhvati neko posebno raspoloženje. To je onda takav smijeh, neki njihovi interni razgovori. Love
Noa obožava Bornu, ne skida oči sa njega. Stalno mu se smije. Borna kako kaže MM se pravi važan. Pa onako digne nosić pa te neće pogledati i onda u smijeh. Very Happy

sanjalica

Ime i prezime: nina

PostPostano: pon lis 26, 2009 11:39 am    Naslov: Re: Kako je starije dijete prihvatilo bebu? Citiraj i odgovori

pino je napisao/la:
.... TATA se bavi s bebicom - nosi ju ili joj mijenja pelenu - e onda pocinje vriska i plac!.....

evo ovakvih ja problema imam doma, s tim da ne počinje vriska i plač, nego demonstrativno lupanje vratima Sad

bebač ima nepuna 3 mj, a akter "suparnik" prvašić....
inače, obožava brata. samo ne obožava vidjeti tatu s njim.
sve je ok kad sam ja s bebom, vjerujem zato što mu i dalje posvečujem jednaku pažnju, trudim se kao i prije. a tata dođe navečer s posla i krenu problemi.

ništa, vljda treba biti strpljiv, ništa drugo.... i dopustiti starijem klincu da što više sudjeluje oko bebača.
[Vrh]

Pliska

PostPostano: pet stu 20, 2009 8:28 am    Naslov: Citiraj i odgovori

sanjalica, kad tm dođe kući neka najprije uzme starijega, igra se s njim, pomaze se, posluša što mu ima za reć i onda mu kaže "ajmo sada malo tvog brata srediti, možeš mi pomoć, pa ćemo se nastaviti igrati". Ovaj mali od 3 mjeseca ionako još ne kuži puno, a ovaj veliki jako pati ako osjeti da je postao "drugi".

Kod nas je sada veselo, Manuel je mali hahar, u svog brata vidi Boga, stalno ga zivka i dosta mi je teško odvojiti ga od njega kad ovaj mora učiti. Ljubomora je i dalje više izražena kod Manuela pa onda gledam da namirim najprije njega da izbjegnem dernjavu ali većinom mi to ne uspije pa su onda obojica na meni Very Happy Najslađi su mi kad Manuel zivka Daniela "dada" pa onda mu kao bježi ili kad mu jasno kaže "dada kaka" što u prijevodu znači "Daniel idemo skakati na mamin krevet" Smile To im je najdraža igra, a neću vam ni reći na šta liči moj krevet nakon "kakanja" Smile

Vole se, i to jako i gušt mi je gledati ih kad se zajedno igraju Love

Manuel 21/03/08
[Vrh]

Arabea

PostPostano: pet vel 26, 2010 8:19 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Kod nas je razlika4 i po godine. Super je prihvatio sestricu, obožava ju. Priča joj, pjeva, igra se s njom, pomaže mi oko nje, ma, pravi braco! Samo mi je jednom prilikom kada sam došla iz bolnice rekao sav razdragan: JOj mama, kako ja volim seku, hvala što si je kupila! Very Happy)))

nileda

PostPostano: ned lip 06, 2010 6:56 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Između moje djece je 3,5 godine razlika.Dobro smo ju pripremili na dolazak brace i zaista mu se veselila kad se rodio.Prvi dan nakon poroda,dotrčala mi je u zagrljaj moja iskrica,pružila mi buketić cvijeća i rekla:Hvala ti,mama,što si mi rodila brata! Love

Jako je pažljiva prema braci,mazi ga,ljubi,zanuna u kolicima bez moje ijedne riječi Very Happy ,,,,ali ljubomoru pokazuje i nakon gotovo 8 mjeseci.Bake i dede ne smiju puno oko brace,teta također...odmah počnu izljevi "zločestoće",skakanja,vikanja, gnjavljenja brace kao da ga ne vidi po deset dana...samo da ga drugi ne bi dirali nego nju...
Naravno da poklanjamo puno pažnje njoj,ali joj to nije dosta Nope ...znamo da je to još uvijek privikavanje na malog člana naše obitelji i tješimo se da će brzo proći...
[Vrh]

MAŠA

PostPostano: sri lip 30, 2010 11:00 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Razlika 3 godine i mjesec dana, stariji je super prihvatio malca..stalno ga ljubi, mazi, tepa mu, pjeva, zove me čim ovaj kmekne da mu dam cicu, donosi pelene, maramice i sl Love

Promjene ima al prema nama...3 tj je bio nemoguć, na sve se inatio, odgovarao, svađao....i onda se polako vratio u normalu..

Puno smo pričali o bebi tokom T, on je mazio trbuh, ljubio, pričao..nisam znala koliko je svjestan što će se zapravo dogoditi..

supermummy

PostPostano: čet srp 01, 2010 8:57 am    Naslov: Citiraj i odgovori

meni je razlika između prvog i drugog 14 mj, tako da kad mu se brat rodio nije bio ni svjestan što mu se dogodilo Smile , uglavnom dobro ga je prihvatio. uključivali smo ga oko mijenjanja da nam donosi pelene, kremicu...ja sam imala određeni dio dana (kad je mlađi spavao) koji je bio samo za nas 2 (za igru), a svaku večer smo imali ritual maženja tako da se ne osjeti zakinut. objasnila sam mu da braco ciki jer je mali i ne zna papat na žlicu i da je zato mami stalno na prsima (tj često). razlika između 2 i 3 je 2ipo godine i tu mi je bilo još lakše. cilu trudnoću sam im pričala o seki, mazili su je, gledali slike s uzv-a, izrađivali smo plan kako će mi pomagati...kad smo došli iz rodilišta seka im je donila poklone (tj mi Very Happy ) i naprosto je obožavaju.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu   pregled prilagodjen isprintu na papir    SuperBaby forum : Razno o bebama Vremenska zona: GMT - 11:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.
Ne mozete dodavati događaje u kalendar ovog foruma